VESTI

Gogoland - Festival pobednika festivala

Na 3. Pozorišnim svečanostima „Festival pobednika festivala“ koje je Centar za kulturu i obrazovanje Rakovica organizovao od 9 do 17. oktobra stručni žiri u sastavu: pozorišni reditelj Nebojša Bradić, Milena Bogavac, dramaturg i dramski umetnik Mihajlo Janketić, proglasili su predstavu GOGOLAND, nastalu po motivima književnog dela Janoša Hercega u režiji Andraša Urbana, za najbolju predstavu Festivala.

sreda, 18.10.2017.

Prva premijera Narodnog pozorišta Sombor u sezoni 2017/2018.

Prva premijera Narodnog pozorišta Sombor u sezoni 2017/2018. biće predstava ČUDO U ŠARGANU Ljubomira Simovića, u režiji Marka Torlakovića. Scenograf predstave je Marija Kalabić, kostimograf Dragica Laušević, za dizajn zvuka postarao se Ilija Đorđević, za tehniku glasa Aleksandra Durković, a za scenski govor dr Dejan Sredojević. U predstavi igraju: Ivana V. Jovanović, Aleksandra Pleskonjić, Vanja Nenadić, Saša Torlaković, David Tasić Daf, Ervin Hadžimurtezić, Marko Marković, Branislav Jerković, Aleksandar Vučković, Nemanja Bakić, Pero Stojančević, Srđan Aleksić. Premijera je zakazana za sredu, 11. oktobar, na Velikoj sceni, sa početkom u 20 časova.

nedelja, 01.10.2017.

Pozorišni maraton dobitnik EFFE etikete za 2017-2018.godinu

Evropska asocijacija festivala koja je nosilac projekta Evropa za festivale, festivali za Evropu, objavila je spisak dobitnika EFFE etiketa za 2017 - 2018. godinu.
Međunarodni žiri je, na osnovu aplikacije, EFFE etiketu 2017-2018. dodelio i festivalu Pozorišni maraton. U obrazloženju, žiri je Pozorišni maraton ocenio kao „pozorišni festival visoke važnosti na lokalnom nivou, koji svojim novim konekcijama u oblasti međunarodne saradnje stalno obogaćuje svoj program“.
Pozorišni maraton će se ove godine održati 25. put u Narodnom pozorištu Sombor, od 14. do 17. juna. Ovo priznanje predstavlja međunarodnu potvrdu značaja i kvaliteta ovog festivala koji iz godine u godinu rastu.
Evropska asocijacija festivala (EFA) je organizacija koja okuplja preko 100 festivala različitih umetničkih oblasti iz 40 zemalja Evrope.

četvrtak, 11.05.2017.

Duet za solistu

Rad na predstavi DUET ZA SOLISTU Toma Kempinskog, u režiji Nataše Radulović, počeo je u utorak, 18. aprila. U predstavi će igrati Ivana V. Jovanović i Srđan Aleksić. Kostimograf predstave je Biljana Grgur, a scenograf Erika Vujić. Premijera je planirana za sredu, 14. jun, na Maloj sceni (Studio 99) u 21 čas.

četvrtak, 30.03.2017.

Plava ptica

Rad na predstavi PLAVA PTICA Morisa Meterlinka u režiji Sonje Petrović, počeo je u sredu, 5. aprila. Premijera se planira dan pred 25. „Pozorišni maraton”, u sredu, 14. juna, na Velikoj sceni u 19 časova. U predstavi će igrati: David Tasić Daf, Miloš Lazić, Katarina Bradonjić, Bojana Milanović, Tijana Marković, Nemanja Bakić, Vanja Nenadić, Sonja Isailović, Đorđe Živadinović i Grigorije Jakišić. Kompozitor je Miroslav Dunđerski, kostimograf Jasmina Radujko, scenograf Erika Vujić, adaptacija Tijana Grumić i Sonja Petrović, dramaturg Tijana Grumić, scenski pokret Mira Dobrković, asistent režije Tijana Markovinović.

četvrtak, 30.03.2017.

Gogoland na "Pozorišnom proleću"

Sa predstavom GOGOLAND - prema motivima književnog dela Janoša Hercega u režiji Andraša Urbana u utorak, 4. aprila, učestvujemo na 2. Teatarskom festivalu „Pozorišno proleće“u Šabačkom pozorištu.

četvrtak, 30.03.2017.

Premijera predstave MAESTRO

Premijera predstave MAESTRO Milivoja Mlađenovića u režiji Milana Neškovića biće u petak, 10. marta, na Velikoj sceni, sa početkom u 20 časova. Scenograf predstave je Vesna Popović, kostimograf Biljana Grgur, dramaturg  Sara Radojković a asistent scenografa Tamara Branković.
U predstavi igraju: Saša Torlaković, Ivana V. Jovanović, Biljana Keskenović, Marko Marković, Srđan Aleksić, Bogomir Đorđević, Vanja Nenadić, Grigorije Jakišić.

 

ponedeljak, 27.02.2017.

Dan Grada

Obaveštavamo dragu publiku da će se u četvrtak, 16. februara, u 19 časova, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Sombor održati svečani koncert Muzičke škole „Petar Konjović“ Sombor koji je poklon grada Sombora i Muzičke škole „Petar Konjović“ Sombor povodom proslave Dana Grada, a u petak, 17. februara, u 20 časova, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Sombor biće odigrana predstava DOKTOR NUŠIĆ po tekstu drame DR Branislava Nušića u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića (koprodukciji Kruševačkog pozorišta i Narodnog pozorišta Sombor) koja je poklon grada Sombora i Narodnog pozorišta Sombor povodom proslave Dana Grada.
• Besplatne ulaznice za svečani koncert Muzičke škole i za predstavu DOKTOR NUŠIĆ mogu se preuzeti na blagajni Narodnog pozorišta Sombor. Radno vreme blagajne je radnim danom od 10 do 14 i od 18 do 20 časova, a subotom od 10 do 13 i od 18 do 20 časova.

četvrtak, 26.01.2017.

Probe za predstavu MAESTRO

Probe za predstavu „Maestro” Milivoja Mlađenovića u režiji Milana Neškovića počinju u utorak, 17. januara, a premijera se planira početkom marta. Scenograf je Vesna Popović, kostimograf Biljana Grur, a dramaturg Sara Radojković. U predstavi će igrati: Saša Torlaković, Bogomir Đorđević, Srđan Aleksić, Marko Marković, Biljana Keskenović, Ivana V. Jovanović, Vanja Nenadić i Grigorije Jakišić.

petak, 06.01.2017.

Probe za predstavu HORTI

Probe za predstavu „Horti“ autorskog projekta reditelja Arpada Šilinga, jednog od najznačajnijih evropskih pozorišnih reditelja, počinju 16. januara u Temišvaru, u Rumuniji. Premijera predstave bi bila 21. maja na Festivalu „Test“ u Temišvaru, 31. maja u Somboru, a na jesen, predstava bi imala premijeru i u Budimpešti, u Mađarskoj. Reč je o velikoj koprodukciji između Državnog mađarskog pozorišta „Čiki Gergelj” iz Temišvara, Pozorišta klasike „Јoan Slavić” iz Arada i Narodnog pozorišta Sombor. Probe za predstavu će se održavati u nekoliko etapa, kako u Somboru, tako i u oba rumunska grada. Nakon toga, dogovorena su izvođenja u Aradu, Somboru, Novom Sadu i Budimpešti. Na audiciji u četvrtak, 22. decembra, Arpad Šiling iz somborskog ansambla odbrao je troje glumaca; u predstavi „Horti“ igraće Dragana Šuša, Branislav Jerković i Ninoslav Đorđević.

petak, 06.01.2017.

GOGOLAND - Kritičarski karavan

U subotu, 03. decembra, predstavu GOGOLAND po motivima književnog dela Janoša Hercega u režiji Andraša Urbana pogledaće "Kritičarski karavan". Nakon predstave, biće organizovan razgovor kritičara i glumaca. Pozivamo zainteresovanu publiku da nakon predstave prisustvuje i razgovoru.
http://www.kriticarskikaravan.org/vesti.htm

petak, 02.12.2016.

Poklon Grada Sombora i Narodnog pozorišta Sombor

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Sombor u sredu, 28. decembra nastupiće Rade Šerbedžija i „Zapadni kolodvor bend“. Koncert je poklon Grada Sombora i Narodnog pozorišta Sombor. Besplatne ulaznice (najviše dve po jednoj osobi) mogu se preuzeti od petka, 2. decembra, od 10 časova, na biletarnici Narodnog pozorišta Sombor. Karte se preuzimaju lično; nema rezervacija.

utorak, 29.11.2016.

Dan pozorišta

Obaveštavamo dragu publiku da će svečana akademija povodom 70 godina profesionalnog rada Narodnog pozorišta Sombor i 134 godine od osnivanja Pozorišta biti održana u petak, 25. novembra, u 20 časova, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Sombor. Na svečanosti, kojom će se obeležiti Dan pozorišta, biće promovisana monografija "Sedamdeset godina profesionalnog pozorišta" koju je priredio Dušan Jović. Posetioci će imati priliku da pogledaju i izložbu plakata iz arhive Narodnog pozorišta Sombor u foajeu Pozorišta, koju su priredile Erika Vujić i Tijana Markovinović.
Ulaznice su besplatne.

utorak, 15.11.2016.

Julije Cezar nagrađen na Festivalu pobednika festivala

Pozorišni FESTIVAL POBEDNIKA FESTIVALA održavao se, po drugi put u Centru za kulturu i obrazovanje Rakovica od 15. do 21. oktobra. Ideja festivala, preuzeta od prethodnih sedam (pra)izdanja „Teatar Festa“ je da se beogradskoj publici u Rakovici dovedu najbolje domaće nagrađivane predstave.
Predstava Narodnog pozorišta Sombor JULIJE CEZAR Vilijama Šekspira u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića (koprodukcija Grad Teatra Budva, Centra za kulturu Svilajnac i Narodnog pozorišta Sombor) ravnopravno sa predstavom PERIKLE Vilijama Šekspira u režiji Nikite Milivojevića u izvođenju Šabačkog pozorišta deli naziv Pobednik pobednika.
Za najboljeg glumca Festivala proglašen je Saša Torlaković za više uloga u predstavi JULIJE CEZAR.

utorak, 25.10.2016.

Počinje rad na predstavi ČETVRTA SESTRA

U ponedeljak, 17. oktobra, počinju probe komada ČETVRTA SESTRA Januša Glovackog u režiji Gorana Šušljika. Kompozitor predstave je Irina Dečermić, kostimograf Biljana Grgur, a scenograf Erika Vujić. U predstavi će igrati: Ivana V. Jovanović, Vanja Nenadić, Milijana Makević, Bogomir Đorđević, Biljana Keskenović, Grigorije Jakišić, Marko Marković, Pero Stojančević, Mihajlo Nestorović i Nemanja Bakić.

sreda, 12.10.2016.

Odigrana predstava "Jastučko" u Permu, Rusija

Predstava „Jastučko“ Martina Mekdone u režiji Ninoslava Đorđevića, u ponedeljak, 3. oktobra odigrana je na II Internacionalnom festivalu dela Martina Mekdone u gradu Permu, u Rusiji. Festival organizuje permski Teatar „U mosta“.  Teatar „U mosta“  je jedino pozorište na svetu koje na svom igrajućem repertoaru ima postavljenе svе pozorišne komade Martina Mekdone.
Martin Mekdona (Martin McDonagh) je savremeni irski dramski pisac, scenarista i reditelj. Smatraju ga najvažnijim živim irskim dramskim piscem. Njegovi pozorišni komadi su izvođeni širom sveta. Na Festival je stiglo preko sto i pedeset prijava, a pored predstave „Jastučko”, odabrano je i odigrano još sedamnaest predstava: iz Rusije, Irana, Škotske, Severne Irske, Poljske, Češke i Crne Gore.
Predstava „Jastučko” je završni ispit Ninoslava Đorđevića iz master studija pozorišne i radio režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. U predstavi igraju: Saša Torlaković, Branislav Jerković, Ninoslav Đorđević, Srđan Aleksić, Milijana Makević i Anja Tatalović.
Prema ocenama kritike, somborski „Jastučko” u Permu doživljena je kao „veoma impresivna predstava; odigrana duboko i istinito”.
Narodno pozorište Sombor predstavljanje na ovom Festivalu smatra izuzetnom čašću, imajući u vidu i činjenicu da se ovogodišnje izdanje Festivala našlo na FORBS-ovoj listi i smešteno je u prvih pet svetskih pozorišnih događaja.

sreda, 12.10.2016.

Julije Cezar na još dva festivala

Sa predstavom JULIJE CEZAR Vilijama Šekspira u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića (koprodukcija Grad Teatra Budva, Centra za kulturu Svilajnac i Narodnog pozorišta Sombor) u oktobru učestvujemo na dva pozorišna festivala. U subotu, 15. oktobra, učestvujemo na 11. pozorišnom festivalu Mladenovac – „Teatar u jednom dejstvu“ u centru za kulturu Mladenovac, a u sredu, 19. oktobra, na festivalu „Festival podbednika festivala“ u Rakovici, u Centru za kulturu i obrazovanje Rakovica.

ponedeljak, 26.09.2016.

Jastučko na festivalu u Permu

Predstava JASTUČKO Martina Mekdone u režiji Ninoslava Đorđevića ušla je u selekciju II Internacionalnog festivala Martina Mekdone u Permu, Rusija. Festival se održava od 1. do 7. oktobra 2016. godine, a predstava „Jastučko“ je na programu u ponedeljak, 3. oktobra. Na Festivalu učestvuju i predstave iz Kazahstana, Velike Britanije, Bosne i Hercegovine, Irana i Rusije.

ponedeljak, 26.09.2016.

Početak sezone 2016/2017.

Narodno pozorište Sombor započinje sezonu 2016/2017. pedesetim izvođenjem višestruko nagrađivane predstave ČAROBNJAK Fedora Šilija u režiji Borisa Liješevića. Jubilarna, pedeseta predstava, biće odigrana u utorak, 27. septembra, na Velikoj sceni u 20 sati.
Takođe na Velikoj sceni u 20 sati, u sredu, 28. septembra, biće odigrana predstava JASTUČKO Martina Mekdone u režiji Ninoslava Đorđevića, a u četvrtak, 29. septembra, biće odigrana komedija BOING BOING Mark Kamoletija u adaptaciji i režiji Olje Đorđević.
Godišnji koncert Gradskog narodnog orkestra „Spomenar“ iz Sombora pod vođstvom Strahinje Rašić biće održan u petak, 30. septembra, na Velikoj sceni u 20 sati a u subotu, 1. oktobra, na sceni Studio 99 sa početkom u 20 sati i 30 minuta, gostuje predstava STVAR IZBORA: ZAŠTO SLUŠAM MARČELA Uroša Mladenovića i Marka Šelića Marčela uz pomoć Milene Bogavac. Predstava je rađena u okviru završnog master rada studenta Uroša Mladenovića, na Akademiji umetnosti Novi Sad, klasa glume kod profesora Ljuboslava Majere, u produkciji Teleport teatra u saradnji sa Kulturnim centrom Paraćin.

sreda, 07.09.2016.

Nagrade za JULIJE CEZARA na trećem pozorišnom festivalu "Teatar u tvrđavi" u Smederevu

Na trećem pozorišnom festivalu „Teatar u tvrđavi“ u Smederevu najbolja predstava po oceni stručnog žirija je predstava JULIJE CEZAR Vilijama Šekspira u koprodukciji Grad Teatra Budva, Centra za kulturu Svilajnac i Narodnog pozorišta Sombor u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića.
Po oceni publike, nagrada za najbolje glumačko ostvarenje pripala je Sergeju Trifunoviću za ulogu Bruta.

utorak, 12.07.2016.

Učešće na festivalima

Narodno pozoriše Sombor će tokom ovog leta učestvovati na nekoliko festivala:
Sa predstavom JULIJE CEZAR Vilijama Šekspira u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića 26. juna učestvujemo na 43. festivalu INFANT (Internacionalni festival
alternativnog i novog teatra) u Novom Sadu, 9. jula na 3. festivalu „Teatar u tvrđavi“ u Smederevu.
28 juna, sa predstavom ČAROBNJAK Fedora Filija u režiji Borisa Liješevića otvaramo "Letnje noći" Teatra EXIT, Zagreb, Republika Hrvatska.
Na XXX festivalu Grad Theatre City Budva u Crnoj Gori učestvujemo sa dve predstave – 14. i 15. jula sa predstavom JULIJE CEZAR Vilijama Šekspira u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića, a 22. jula sa predstavom GOGOLAND po motivima književnog dela Janoša Hercega u režiji Andraša Urbana.
Sa predstavom DOKTOR NUŠIĆ po drami DR Branislava Nušića u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića 19. jula učestvujemo na XXIX festivalu „Barski ljetopis“ u Baru, a sutradan 20. jula na 11. Mediteranskom teatarskom festivalu „Purgatorije“ Tivat u Crnoj Gori.

subota, 25.06.2016.

Maratonske nagrade

Na ovogodišnjem, 24. Pozorišnom maratonu, uručene su četiri nagrade.
Nagrada „Nikola Peca Petrović“ pripala je Zoranu Karajiću, upravniku Šabačkog pozorišta.
Nagrada za najbolju glumicu pripala je Milici Janevski.
Nagrada za najboljeg glumca pripala je Saši Torlakoviću, prvaku drame.
Nagrada „Iza kulisa“ pripala je Vladimiru Broćiloviću.

ponedeljak, 20.06.2016.

Ulaznice za 24. Pozorišni maraton

Obaveštavamo dragu publiku da ulaznica za neke od predstava 24. Pozorišnog maratona još uvek ima.
Nudimo i mogućnost da ostvarite i do 50% popusta ako otkupite više od dvadeset ulaznica za određene predstave.
Više informacija možete dobiti na biletarnici Narodnog pozorišta Sombor. Telefoni su 025/436373 i 062/248020

Za vreme 24. Pozorišnog maratona radno vreme biletarnice Narodnog pozorišta Sombor je:
utorak, 14. jun od 9 do 13.00 i od 18.00 do 21.00
sreda, 15. jun od 10.00 do 13.00 i od 18.00 do 22.30
četvrtak, 16. jun od 10.00 do 13.00 i od 18.00 do 00.00
petak, 17. jun od 10.00 do 13.00 i od 18.00 do 00.00
subota, 18. jun od 10.00 do 12.00 i od 18.00 do 01.00

subota, 11.06.2016.

24. Pozorišni maraton od 14. do 18. juna

Ovogodišnji, 24. Pozorišni maraton biće održan od 14. do 18. juna. Publika će imati priliku da pogleda izvrsne predstave kako iz Srbije tako i iz inostranstva. Rezervacija i prodaja kompleta karata počela je 9. maja na biletarnici Narodnog pozorišta Sombor, dok će od 1. juna krenuti rezervacije i prodaja pojedinačnih ulaznica.
Dobrodošli!

Program 24. Maratona možete pogledati ovde.

U pojedinačnoj prodaji, cena ulaznica – za sve predstave na Maratonu – iznosi 11.700,00 dinara.
Mi smo za Vas pripremili komplete karata i specijalne popuste*.
Komplet broj 1 – sadrži ulaznice za sve predstave i koncert i iznosi 8.500,00 dinara
Komplet broj 2 – sadrži ulaznice za sve predstave (bez predstava za decu) i koncert i iznosi 7.500,00 dinara
Komplet broj 3 – sadrži ulaznice za sve predstave u terminima od 22.00 i 00.00 i iznosi 3.000,00 dinara

*Mogućnost odloženog plaćanja čekovima građana.

Sala je klimatizovana!

četvrtak, 12.05.2016.

SA NOŠOM U SVET – ILI KAKO ODRASTAJU DANAŠNJA DECA 

U utorak, 31. maja, sa početkom u 19 časova na velikoj sceni Narodnog pozorišta Sombor biće održana premijera najnovije predstave dečje dramske sekcije Somborskog edukativnog centra pod nazivom “SA NOŠOM U SVET – ili Kako odrastaju današnja deca” za koju režiju potpisujuAnđelka Vlaškalić i Ružica Rakinić, a dramatizacija je rađena po motivima knjige “Kako da najlakše upropastite svoje dete”. Predstava nije namenjena deci ispod 10 godina starosti već starijoj, a naročito se preporučuje roditeljima i svima onima koji rade sa decom jer se osvrće na metode vaspitavanja mnogih današnjih roditelja i ukazuje na negativan uticaj popularnog medijskog sadržaja na dečje odrastanje.

sreda, 11.05.2016.

Gostovanje predstave Everyman

U sredu, 18. maja, na Velikoj sceni, biće odigrana predstava EVERYMAN (SVAKO) po srednjovekovnom moralitetu nepoznatog autora u adaptaciji i režiji Sonje Petrović, u koprodukciji Studentskog kulturnog centa Novi Sad i Centra za razvoj cirkuskih umetnosti „Ludifico“, Novi Sad. „Everyman” (Svako) je moralitet, nepoznatog autora, koji se krajem petnaestog veka pojavljuje u engleskoj, flamanskoj i nemačkoj verziji. Ovo je priča o laganom putovanju do groba, uz postepeno gubljenje svih zemaljskih atributa i saučesnika. U ovom komadu grabljenje zadovoljstva i gomilanje blaga prikazuju se kao zabluda taštine, a čovek se svodi na njegovu suštinu: dušu koja dobrim delom iskupljuje prvobitni greh. U predstavi igraju: Nenad Pećinar, Mira Beba Dobrković, Sunčica Milanović, Dimitrije Aranđelović, Mina Pavlica, Stefan Vukić, Katarina Bradonjić, Anja Knežević, Slavica Dolašević, Tanja Milanović; Glas Boga: Radoje Čupić.

Više o predstavi pogledajte ovde.

Pogledajte slike
utorak, 10.05.2016.

Arhiva vesti

Biletarnica

radno vreme:
radnim danom - od 10 do 14 i od 18 do 20 časova
subotom - od 10 do 13 i od 18 do 20 časova

Telefoni: 025 436 373 | 062 24 80 20

POGLEDAJTE CENOVNIK


Prijava na e-mail listu

Ime i prezime:

Email:Prijava na sms listu

Ime i prezime:

Broj mobilnog telefona: