Žorž Fejdo
Buba u uhu

Asistent scenografa: Ivana Desančić
Izbor muzike: Olja Đorđević

Igraju:
Viktor Emanuel Šandebiz / Poš Marko Marković
Rejmond Šandebiz Milijana Makević Mirkov
Kamij Šandebiz Miljan Prljeta
Karlos Homenides de Histangva Ninoslav Đorđević
Lisjen Homenides de Histangva Ivana V. Jovanović
Romen Turnel Branislav Jerković
Doktor Finaš Bogomir Đorđević
Etjen Pero Stojančević
Antoanet Olgica Nestorović
Ferajon David Tasić Daf
Olimpija Dragana Šuša
Eženi Tatjana Šanta
Ragbi Nikola Ivačkov
Batisten Zdravko Panić

Jedna je od najpopularnijih komedija francuskog majstora smeha i teatarske zabune. Napisana je na samom kraju 19. veka i odmah je postigla veliki uspeh. Njegovi komadi odlikuju se zanimljivo vođenim zapletima, zabavnim scenskim situacijama, duhovitim obrtima i dosetkama. Žorž Fejdo i dan danas važi za jednog od najomiljenijih pozorišnih autora kako u svetu, tako i kod nas.

Žena Viktora Emanuela Šandebiza, Rejmond, saopštava svojoj prijateljici Lisjen kako misli da je muž vara i da se sa svojom ljubavnicom nalazi u hotelu „Vragolasta maca“. Rejmond je taman našla potencijalnog ljubavnika, ali on sada ne dolazi u obzir pošto je muž vara. Da joj muž ne bi prepoznao rukopis, Rejmond nagovori Lisjen da ona napiše ljubavno pismo njenom mužu i da joj sa njim ugovori sastanak u hotelu. Stvar se umnogome zakomplikuje kada Karlos, Lisjenin muž sazna da je njegova žena napisala pismo njegovom prijatelju Viktoru.

 

Ova postavka Bube u uhu razgalila je somborsku publiku izuzetnim vodviljskim obrtima, šokovima i smehom, a predstava je ispraćena brojnim i dugotrajnim aplauzima. Dramska posebnost i samosvojnost, žive boje scenografske postavke, kostimi sedamdesetih u znaku poparta, s primesama hiperrealizma, uz muzičku podlogu u sličnom fonu - garancija su da će ovaj komad svojom originalnošću postati dugovečan i na somborskoj sceni. Poseban kapital i emocionalni naboj ovoj predstavi, koja je samo naizgled lakog pozorišnog žanra, daje glumačka postava svojom kreativnošću i radošću igre, koja pleni i daje sjaj i šarm ovom komadu. Sasvim dovoljno da se još dugo, s uživanjem i smehom, ponovo gleda ova predstava.

Gradjanski list

Nagrade:
Na festivalu Ljubiša Jovanović - Teatar na pravom putu nagrada za dva glumačka ostvarenja pripala je Marku Markoviću za ulogu Viktora Emanuela Šandebiza i ulogu Poša.