Tom Kempinski
Duet za solistu

režija: Nataša Radulović
dramaturg: Ognjen Obradović
kompozitor: Ana Krstajić
scenograf: Erika Vujić
kostimograf: Biljana Grgur

Igraju:
Stefani Abrahams Ivana V. Jovanović
Alfred Feldman Srđan Aleksić

inspicijent: Ninoslav Vranić

Reč reditelja

Snaga ljudskog uma sposobna je da kreira život i onda kada se priroda tome opire. Ne postoji prepreka dovoljno jaka da zaustavi lavinu energije koja nastaje kada čovek radi ono u šta istinski veruje, kada to radi predano, posvećeno, celim svojim bićem. Tako nastaje umetnost koja oplemenjuje svet, šireći svoju snagu sa stvaraoca na svako biće otvoreno da njegovu poruku čuje.

Nikakva bolest, nikakva multipla skleroza koja postepeno jede nervni sistem, ne može biti usud onda kada verujemo u magični svet koji smo kreirali. Magičan svet muzike, violine, magičan svet psihijatrije i svaki onaj svet koji nam daje „moć da izađemo iz sopstvenog tela i dosegnemo delirijumske visine”, po rečima maestralne čelistkinje Žaklin du Pre, čijom je životnom tragedijom inspirisana ova drama.

Da bi se proizveo samo jedan zdrav ton na violini, potrebna je potpuna predanost i emotivna uključenost i kada čist ton prvi put probudi emociju u makar jednom slušaocu, muzičar nalazi svoju svrhu na svetu i živi za sledeću takvu emociju, živi da bi svirao. „Duet za solistu“ je drama o čudesnoj disciplini ljudskog uma, sposobnog da se iznova vine i onda kada život izgubi fokus. Moj Duet je nastao iz lične potrebe da se zvanično oprostim od svoje violine i da sopstvenim primerom promene ugla gledanja na svet možda nekoga pokrenem da se hrabro upusti u ostvarenje ličnih stremljenja, koje iziskuje određena odricanja na tom putu, ali zauzvrat donosi magiju snažniju od svih gubitaka.

Nataša Radulović

Nagrade

Na 5. Festivalu duodrame u Topoli (2018.)
• nagrada najbolju žensku za ulogu pripala je Ivani V. Jovanović
• nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Srđanu Aleksiću

Kritika

https://www.rts.rs/page/radio/sr/story/1466/radio-beograd-3/2849052/aleksandar-milosavljevic-pozorisne-aktuelnosti.html

premijera 14. jun 2017. • četvrta premijera u sezoni 2016/2107 • 517. premijera od osnivanja

predstava traje oko 80 minuta