Ljubomir Simović
Čudo u Šarganu

kostimografija: Dragica Laušević
scenografija: Marija Kalabić
dizajn zvuka: Ilija Đorđević
tehnika glasa: Aleksandra Durković
scenski govor: dr Dejan Sredojević
dramaturg: Tijana Markovinović

Igraju:
Ikonija Aleksandra Pleskonjić
Gospava Saša Torlaković
Cmilja Vanja Nenadić
Anđelko Aleksandar Vučković
Mile Branislav Jerković
Stavra Srđan Aleksić
Prosjak Pero Stojančević
Skitnica David Tasić Daf
Jagoda Ivana V. Jovanović
Vilotijević Ervin Hadžimurtezić
Manojlo Marko Marković
Tanasko Nemanja Bakić

inspicijent: Zoran Vučković
sufler: Ninoslav Vranić

ONIMA KOJI POSEĆUJU POZORIŠTE

„Ko se od radnika nije udavio u jamama, taj se udavio u rakiji“, govori radnik Franc K. u tekstu Hajnera Milera. Čuda ne postoje! Pitanjima ljudskog duha i carstvom nebeskim bavićemo se kada ljudi budu imali šta da jedu.
U Srbiji radnici izvršavaju samoubistva po fabrikama ne bi li državi i građanštini skrenuli pažnju na bedne plate, otkaze, partijska zapošljavanja, izrabljivačku satnicu, pljačkašku privatizaciju, fašistički odnos vlasnika nad zaposlenima, logoraške uslove rada. Koliko je obešenih radnika potrebno? Zašto niko ne reaguje? Čuda ne postoje!
U ovakvim okolnostima pozorište mora biti društveno odgovorno, u protivnom ono je samo građanski komoditet preko kog se zatucanoj masi serviraju zabava i konformizam. Tranzicioni vakuum nam je omogućio da postanemo ono što Gi Debor naziva društvom spektakla. U društvu spektakla zabava se proteže od Guče do ajfona. Nemojte iste sadržaje tražiti i u pozorištu. Nemojte ulaziti u pozorište ako niste spremni da se suočite sa društvenom i političkom stvarnošću. Ako inače niste spremni da se suočavate, nemojte uopšte izlaziti iz svojih toplih domova jer ste suštinski društveno neupotrebljivi. Ako vam je preko glave ovakvih tema onda pomerite guzicu pa nešto promenite. Čuda ne postoje. Morate ih stvarati sami i za njih se boriti.

Marko Torlaković

premijera 11. oktobar 2017. • prva premijera u sezoni 2017/2018 • 518. premijera od osnivanja

predstava traje oko 120 minuta

foto: Siniša Trifunović