Martin Mekdona
Usamljeni zapad

režija, scenografija, izbor muzike: Stefan Gajić
kostimografija: Biljana Grgur

Igraju:
Kolman Konor Ognjen Nikola Radulović
Valen Konor Aleksandar Ristoski
Otac Roderik Velš Ninoslav Đorđević
Gerlin Keleher Danica Grubački

sufler: Ninoslav Vranić
inspicijent: Zoran Vučković

Reč reditelja

„Usamljenim zapadom” Martin Mekdona zatvara svoju „Linejnsku trilogiju”, šokantnu i naizgled pomalo naivnu, apsurdnu priču o dva infantilna i nesložna brata, jednom mrtvom ocu, svešteniku koji je izgubio veru u Boga, i morbidnoj srednjoškolki. Kada bi smo se tu zaustavili, napravili bi smo veliku grešku, jer problemi o kojima Mekdona piše su sve samo ne naivni.
Ova drama je napisana u predvečerje sporazuma između Irske i Severne Irske (The Good Friday Agreement) kojim su okončani viševekovni sukobi između Iraca. Ako pogledamo likove u ovoj drami braću Kolmana i Valena, njih dvojica su dve strane istog novčića, iako su obojica katolici, njihov odnos neodoljivo podseća na „zavađenu braću” (Irska i Severna Irska).
Mekdona stavlja na test svoje protagoniste, njihove težnje, nadanja, grehove, dobre i loše strane, kroz ljude Linejna. Da li je moguće zaboraviti sve nehumane i okrutne stvari koje su jedan drugom počinili? Da li u njihovim crnim dušama još uvek postoje reči oprosta?
Taloženjem mržnje i nezadovoljstva, kao i nesposobnosti da se oprosti, ljudi vremenom postaju otuđeni i usamljeni.

Stefan Gajić

Diplomska predstava studenta pozorišne i radio režije, Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, pod mentorstvom profesora Dušana Petrovića.

premijera 15. maj 2021.
četvrta premijera u sezoni 2020/2021.
530. premijera od osnivanja

predstava traje oko 90 minuta

fotografije: Nađa Repman