Nina Plavanjac
Kaštel u jezeru- praizvedba -

reditelj i kompozitor: Marjan Nećak
scenograf: Valentin Svetozarev
kostimograf: Biljana Grgur
video rad: Marin Lukanovič
konsultant za scenski govor: Bogomir Đorđević

Igraju:
ČOVEK IZ JEZERA Marko Marković
JULIJA Ksenija Mitrović
TOMAŠ Aleksandar Ristoski
JAKOV Saša Torlaković
ANA Ivana V. Jovanović
NEMANJA Stefan Beronja

inspicijent: Zoran Vučković
sufler: Ninoslav Vranić

Reč pisca

Bajka o mrtvima

Verujem da kuća živi zajedno sa ljudima koji su se u njoj zadesili. Ljudi dolaze i odlaze, putuju i vraćaju se, generacije se granaju pa se zauvek gase, a kuća ostaje tu gde jeste. I pamti sve.
Ova priča je saga o porodici čiji članovi su jedan otac, jedna ćerka i čovek koga voli, jedna mrtva majka, jedan kaštel, jedno jezero, jedan đavo, i generacije predaka koje su odavno potonule u jezeru, a čija dela i grehovi i dalje u sadašnjosti prave koncentrične krugove. Kroz bajku o mrtvima, istražujemo transgeneracijsku traumu, porodično nasleđe koje se ogleda u dugovima - u potiskivanju emocija, zataškavanju istine, neostvarenim odnosima i ljubavima. Ono što roditelji Jakova, glave porodice, nisu umeli da pruže njemu, oštetilo ga je tako da on sada oštećuje budućnost svoje ćerke Julije. Julija rađa sina koji je, zahvaljujući svom ocu Tomašu, začet proklet. Svi su do tačke gušenja zatrpani besom prema onom ko ih je stvorio - čak i Čovek iz jezera, mefistofelovska drevna pojava, koji je takođe „ostavljen sam u ovoj kući da luta“, isto kao i porodica u njegovoj milosti.
Zašto stalno prihvatamo cenu koju znamo da ne možemo da platimo? Čovek iz jezera svakom članu porodice, svakom mestu u publici pozorišne sale, nudi istu stvar - samo jednu. Tu jednu stvar, koja nam fali da budemo celi. Zauzvrat on ne traži ništa, osim večnog prijateljstva. Prodaja duše deluje kao mala cena za konačnu sreću, ali svi sa kojima Čovek iz jezera napravi pogodbu kad-tad shvate, da ih ta jedna stvar zbog koje su sve stavili na kocku, nikad nije mogla zaceliti.
Čoveku iz jezera suprotstavljaju se samo dva člana porodice - majka Ana i ćerka Julija. Ana herojski odlazi u smrt, ipak ostavljajući svoju ćerku da se sama bori kroz život, a Julija čini ono što niko iz njene porodice nikada nije uradio - ne beži. Julija bira najteži put - da se suoči sa teretom porodice i ne poklekne, već da se neustrašivo bori za budućnost svog deteta. Samo to može napokon da prekine ciklus nesreće za nju i za njenog sina. Ostavlja za sobom kuću koja se vratila tamo gde pripada, u potmulu utrobu vode. U utrobi, Čovek iz jezera ostaje da čeka da jednog dana, kad skupi snagu, ponovo pokrene začarani krug.

Nina Plavanjac

premijera 25. novembar 2021.
prva premijera u sezoni 2021/2022.
531. premijera od osnivanja

predstava traje oko 85 minuta

fotografije: Nađa Repman