Rólunk

1882. november 25-én tartották színházunk épületében az első előadást. Az épület építését az 1879-ben megalakult Zombori Színházi Részvénytársaság kezdeményezte, melynek alapító tagjai zomboriak voltak. Azóta folyamatosan működik a zombori színház. 1946-ban váltunk hivatásos színházzá. 1952 óta Zombori Népszínházként ismernek bennünket.

Az elmúlt évtizedek legkiemelkedőbb rendezői alkottak nálunk: Mata Milošević, Marko Fotez, Jovan Putnik, Slavoljub Stefanović Ravasi, Ljubomir Draškić, Dejan Mijač, Paolo Madjeli, Vida Ognjenović, Dimitrije Jovanović, Stevo Žigon, Petar Veček, L Zojuran Veček , Ljuboslav Majera, Egon Savin, Jagoš Marković, Kokan Mladenović, Dušan Petrović, Gorčin Stojanović, Olja Đorđević, Iva Milošević, Ana Đorđević, Boris Liješević, Milan Nešković, Jana Maričić, Urbán András, Igor Vuk Torbica. Színpadunkon a legjelentősebb hazai és világi klasszikusok kaptak teret, de a kortárs- és az avantgárd drámairodalom is szerepel repertoárunkon.

Az elmúlt három évtizedben színházunk társulata sok vendégelőadást tartott. A következő darabokkal turnéztunk Magyarországon, Ausztriában, Macedóniában, Szlovákiában, Bulgáriában, Cipruson, Szlovéniában, Oroszországban, Ukrajnában és Montenegróban: Egy anarchista véletlen halála, Kate Kapuralica, Dekameron - egy nappal korábban, Utazás Nantes-ba, Gyanús személy, Sehol senkim sincsen, A miniszter felesége, Mrtve uše (Halott fülek), Kadmosz király.
Ugyanebben az időszakban a következő előadásaink részesültek kiemelkedő díjakban: A makrancos hölgy, Figaro házassága, A gáláns fiskális, Annabella átka, Rossz asszony, Néppusztítás két részben, Vízkereszt, A tavasz ébredése, Kazimir és Karolina, A Szent Megváltó templomának ostroma, Paradoxon, Black Comedy - Játék a sötétben, Bolha a fülbe, Vetítés, Nóra (babaház), Házasság, Nyílt tenger, A Hamlet színmű bemutatója Alsó Mrduša faluban, A varázsló, Olga asszony, Nušić doktor, Tartuffe.

1993 óta a szinházunk a Színházi Maraton Fesztivállal zárja az évadot. Három estén és éjjelen át egymást váltják a vendégelőadások, a színjátszó-csoportok- és drámatagozatos hallgatók előadásai. (A 2008-as és 2014-es év kivételével, amikor a Maraton hét napig tartott.) A Maraton Fesztivált a Zombori Népszínház egyik előadása zárja, amelynek bemutatója abban az évadban volt.

A Zombori Népszínháznak két színpada van: a nagyszínpad és a kisszínpad, vagy Stúdió 99. A nagyszínpad nézőtere háromszáz, a Stúdió 99 nézőtere kilencvenkilenc férőhelyes. A színháznak negyvennyolc alkalmazottja van. Társulatunkat jelenleg tizenhárom színész alkotja.

A Zombori Népszínház igazgatói 1954-től 2019-ig a következő személyek voltak: Josip Jasenović, Nikola Petrović, Božo Despotović, Mirjana Markovinović, Milivoje Mlađenović, Srđan Aleksić, Biljana Keskenović és Mihajlo Nestorović.
2019-től a Zombori Népszínház igazgatónője az 1989-ben, Zomborban született Bojana Kovačević, szociológius.